Att bevara barnets kreativitet

Barn ser på världen på ett alldeles fantastiskt sätt. Innan vi blir utsatta för alla regler och normer så är allt i ett barns ögon en potentiell lek. Barn har i grunden en positiv och nyfiken syn på livet och redan i småbarnsåren börjar de utforska allt med sina sinnen. Det enda som begränsar barnens förmåga till fantasi är vi vuxna, tyvärr. Men hur kan man göra för att undvika att begränsa sitt barn?
Uppmuntra barnets försök till självständighet
Det finns nog ingen förälder som kan tänka sig att en sådan vanlig mening som ”Åh vilken fin teckning du har ritat” skulle kunna hämma barnets förmåga att utveckla sin kreativitet, eller hur? Faktum är däremot det motsatta. Kreativitet är något som liksom kräver av barnet att det ska lösa problem, vilket är något man behöver för överlevnad i dagens samhälle. Då ska vi vuxna inte gå in och bedöma och värdera vad som är fint eller fult, inte ens kring en teckning.

children playing
Bra sätt att t.ex. låta barnen få bedöma själv är att ge barnet möjlighet att själv välja kläder, och att låta barnet ha de kläderna även om det är udda strumpor eller galna färgmatchningar.
Kreativitetsuppmuntran kan då istället låta ungefär i stil med: ”Wow, vad skoj att se dig göra något som du inte har gjort förut” när de t.ex väljer en annan färg eller kombination på kläder eller i sina teckningar.
Det är också viktigt att låta barnen få nyttja de leksaker de anser att de vill nyttja, och inte bestämma vad som är ”en giltig leksak” eller inte. Jag har mött barn vars roligaste leksak varit en påsklämma, en ikea-kasse eller en påse hundgodis. Om vi vuxna då säger att ”Men det där kan du väl inte leka med, du som har riktiga leksaker” så hämmar vi en nyfiken att testa som är absolut nödvändigt för barnets utveckling av sin kreativitet.