Barn lär av de bästa

Det brukar sägas att barn inte lär av vad man säger till dem, utan vad man som vuxen gör. Det är en av vardagens sanningar, att barn sällan kommer att göra som du säger till dem, utan snarare agera som du, eller kanske något äldre syskon, gör. Det här är fullständigt naturligt och något som är viktigt att tänka på som förälder. Vill man att barnen ska lära sig att göra saker på ett bra och önskat sätt så måste man också själv visa hur det går till. Svårare än så är det inte, och med det så betyder det att en viss nivå av medvetenhet hos sig själv måste vara närvarande. Det går inte att gå runt och agera hur som helst för barnet kommer att notera det och försöka apa efter.

Titta på förebilder

En sådan sak som barn ofta vill göra är att börja sminka sig. Det kommer både från kompisgruppen i skolan, men kanske framför allt från mamma i familjen. Givetvis lär sig barnet att mamma varje dag sminkar sig. Det kanske till en början inte ens förstår varför, utan bara att det är en ritual som ska utföras varje morgon. Det är lätt för flickor att identifiera sig med sina mammor, och därför blir också sminket en naturlig del av att växa upp. Är man en mamma som inte sminkar sig så är det inte lika naturligt, men det kommer att komma in, för eller senare. Då gäller det att vara förklarande och förstående, samtidigt som man väljer att låta barnet prova.

Det är nödvändigtvis inte dåligt att låta ett barn sminka sig. Som det ser ut idag så är det väldigt bra produkter på marknaden, många av dem går att köpa online på exempelvis hudvårdsbutiken www.finamig.se. Och det är det som är centralt i det hela. Vi påstår inte att det är fel att sminka sig utan bara att det är viktigt att tänka på gradvisa utvecklingar och ett fokus på att produkterna håller hög kvalité. Om du börjar i den änden, och är öppen och ärlig med sminket, så kommer också barnets utveckling att bli bättre och kännas mer bekväm.