Idrott för barn & unga

Vad är egentligen skillnaden mellan å ena sidan lek, och å andra sidan sport och idrott? I grund och botten finns det nog ingen skillnad, även om man sällan får en veckolön på flera miljoner för att leka. Men det handlar om gradskillnader: sport och idrott börjar som lek och blir sedan mer och mer allvarligt ju längre tiden går. En del satsar på att bli proffs och kunna leva på den ”lek” som de gjort till sin egen, medan andra fortsätter att hålla på enbart för att det är roligt – för att det är en lek, helt enkelt! Men det belyser en viktig sak: idrott och sport ska inte tas på alltför stort allvar när det gäller barn (även om många tvistar om var gränsen mellan ”barn”, ”ungdom”, och ”vuxen” går).

Det är kul att åka bort
Men bara för att idrott är en lek för de yngre så betyder det inte att man inte ska ta det på allvar, definitivt inte. Gör man idrottandet till en både rolig och spännande lek för dem så ökar chansen för att de ska fortsätta idrotta senare i livet. Ett exempel är träningsläger. Att åka bort och vara utan föräldrarnas uppsikt under några dagar är både spännande och roligt. Det finns möjlighet till träningsläger i Dalarna för till exempel skidåkning, ishockey simning och flera andra saker, där man får bo i små (eller lite större) stugor. Ett eller ett par sådana träningsläger per år gör att intresset kommer att hålla i sig, och deltagarna ser fram mot nästa tillfälle.

För den ledare som är intresserad så är det bara att gå in på www.alvdalencamping.se och se efter. Finns det någonting spännande som passar där? Om inte, så är det bara att leta vidare. Men för skidor, ishockey och simning så finns det inte många konkurrenter som är bättre eller ens lika bra.