Roliga lekar

I Sverige har vi ett rikt lekliv. Många utav de lekar som jag kommer att tipsa om här har ni själv garanterat deltagit i, i en eller annan form. På rasterna på skolgården fanns inte så mycket utrustning att tillgå som det kanske gör idag. Mobiltelefonen i sig är ett redskap som många barn och vuxna använder idag vid lek. Men om vi ska se till fysiska lekar som ofta leks på skolgårdar så finns det några klassiska att lista:

  • Under hökens vingar – En person utses till att vara ”höken” och får stå i mitten av rummet. De andra deltagarna står på kortsidan av rummet och inväntar att höken ropar ”Under hökens vingar, kom!”. Deltagarna ropar då ”vilken färg” varav höken ropar en färg. Alla som bär färgen får då tryggt passera över till andra sidan. De som inte har färgen på sig får nu försöka ta sig över till andra sidan utan att kli ”kullad”. De som blir kullad blir även de hökar och ska fånga de som försöker ta sig över.
  • Kurragömma – En av de äldsta lekarna och som fortfarande många leker. En utses till att räkna ner till hundra medan de andra springer och gömmer sig på ett smart ställe. När personen räknat klart till 100 är det dags att börja leta. Det som är roligt med den leken är att beroende på vart leken utspelar sig så kan det vara nästintill omöjligt att hitta på en gömd person.
  • Rita/gissa eller charader – Den här leken kan frambringa många skratt och kan bli hur tokig som helst. Leken går ut på att en person drar en lapp ur en exempelvis en hatt och sedan ska man rita det som står på lappen. Utan att använda ord ska man beskriva med en bild vad som står på lappen. En lek som går hem hos både vuxna och barn.

Om du vill ha fler tips på lekar så finns det massor med tips på nätet och framförallt på youtube: